Η πρώτη διαδερμική επέμβαση με το σύστημα ApiFix παγκοσμίως


IMG_5656(2)Νικόλαος Σεκούρης
Ορθοπαιδικός – Χειρουργός
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Αθηνών
Διευθυντής Ορθοπεδικού Τμήματος
Παιδορθοπεδικής & Σπονδυλικής Στήλης ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
www.nsorthopaedics.gr

 

Εικόνα 1. Το σύστημα ApiFix

Εικόνα 1. Το σύστημα ApiFix

Η πρωτοπορία συνεχίζεται! Εδώ και ένα χρόνο ο κ. Σεκούρης Νικόλαος και η συνεργάτης του κ. Αναστασία Πηλιχού εφαρμόζουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα επαναστατικό σύστημα διόρθωσης της Ιδιοπαθούς Εφηβικής Σκολίωσης, το ApiFix (Εικ. 1). Το σύστημα αυτό επιτρέπει μια σταδιακή διόρθωση της σκολίωσης που γίνεται μέσω γυμναστικών ασκήσεων. Χρειάζεται μια σύντομη επέμβαση για να τοποθετηθεί το σύστημα μέσω μιας μικρής τομής που συνήθως αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της τομής ενός παραδοσιακού χειρουργείου.Πρόσφατα, το σύστημα αυτό τοποθετήθηκε διαδερμικά από την ομάδα του κ. Σεκούρη σε συνεργασία με τον καθηγητή Yizhar Floman (εφευρέτη του ApiFix) για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο (Εικ. 2). Η τοποθέτηση του ApiFix έγινε μέσω δύο μικρών οπών περίπου 2,5 εκ. αντί της μικρής τομής των περίπου 10 – 12 εκ. που γίνεται συνήθως.

Εικόνα 2. Η ομάδα μας επί το έργο

Εικόνα 2. Η ομάδα μας επί το έργο

Η διαδερμική τοποθέτηση πραγματοποιήθηκε σε μια όμορφη νεαρή 14 ετών που είχε μια σκολίωση 40°. Άμεσα μετά το χειρουργείο η σκολίωση διορθώθηκε στις 26° και θα συνεχίσει να διορθώνεται με τις γυμναστικές ασκήσεις (Εικ. 3). Ο χρόνος νοσηλείας για αυτή την επέμβαση είναι μια ημέρα. Ο στόχος της επέμβασης είναι να διακόψει την επιδείνωση της σκολίωσης και να τη διορθώσει μερικώς. Στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση με τη μέθοδο ApiFix και έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα γυμναστικής, η σκολίωση έχει ήδη μειωθεί κάτω από τις 20°. Εκτός από την ελάχιστα τραυματική τεχνική που εφαρμόζεται, ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι δεν “δένει” τη σπονδυλική στήλη, αλλά αντιθέτως της επιτρέπει να κινείται και να αναπτύσσεται.

Εικόνα 3. Διαδερμική διόρθωση σκολίωσης

Εικόνα 3. Διαδερμική διόρθωση σκολίωσης

Στην ουσία το σύστημα ApiFix λειτουργεί ως ένας πολύ πιο αποτελεσματικός, εσωτερικός κηδεμόνας. Ο κ. Σεκούρης έχει ξαναεφαρμόσει πρωτοποριακές τεχνικές για την σκολίωση στην Ελλάδα. Έχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς νέα αυτοεκπτυσσόμενα συστήματα για τη διόρθωση της σκολίωσης σε παιδιά μικρότερα των 10 ετών. Τα συστήματα αυτά επίσης δε «δένουν» τη σπονδυλική στήλη και της επιτρέπουν να αναπτυχθεί. Έχει εκπαιδευτεί και δουλέψει σε αρκετά νοσοκομεία του εξωτερικού (όπως στο Nuffield Orthopaedic Centre της Οξφόρδης, στο Radcliffe Hospital της Οξφόρδης στην Αγγλία και στο Istituto Ortopedico Rizzoli της Ιταλίας) και είναι γνώστης των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, της ρομποτικής και της ενδοσκοπικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης. Στην Ελλάδα έχει δουλέψει ως επιμελητής στο ΓΝΑ «ΚΑΤ» της Κηφισιάς, ως Διευθυντής του Παιδορθοπεδικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Μετροπόλιταν» και τον τελευταίο καιρό εργάζεται ως Διευθυντής του Τμήματος Παιδορθοπεδικής και Σπονδυλικής Στήλης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Πρόσφατα επιλέχθηκε από την Ελληνική Ορθοπεδική Εταιρεία ως εξεταστής των ειδικευόμενων της Ευρωπαϊκής Ορθοπεδικής Εταιρείας (EBOT). Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο με κύρια αντικείμενα τη σπονδυλική στήλη, την παιδορθοπεδική και τις αθλητικές κακώσεις.