Άρθρο του τμήματος Σκολίωσης και Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου ΚΑΤ


Τσαφαντάκης Εμμανουήλ
Διευθυντής Κλινικής Σκολίωσης και Σπονδυλικής Στήλης Νοσοκομείου ΚΑΤ

Η ιδιοπαθής εφηβική σκολίωση είναι μια παραμόρφωση αγνώστου αιτιολογίας, που αντιμετωπίζεται είτε με τους λεγόμενους κηδεμόνες όταν η σκολίωση είναι μικρή ή μεσαία, είτε εάν η παραμόρφωση είναι μεγάλη με εγχείρηση.

Η συντηρητική θεραπεία σκολίωσης με κηδεμόνα είναι μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια που πολλές φορές δημιουργεί και ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά, πολλά από τα οποία αρνούνται να εφαρμόσουν σωστά τη θεραπεία η οποία διαρκεί 20-22 ώρες καθημερινά και για πολλά χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια έχει εφευρεθεί από μια ομάδα Ισραηλινών μια απλή και εύχρηστη μέθοδος η οποία απαλλάσσει τα παιδιά που παρουσιάζουν σκολίωση από την ανάγκη θεραπείας με κηδεμόνα. Η μέθοδος αυτή στην ουσία είναι η εφαρμογή ενός εσωτερικού κηδεμόνα ο οποίος όχι μόνο συγκρατεί αλλά και διορθώνει τη σκολίωση.

Η μέθοδος λέγεται ApiFix και λειτουργεί ως εξής: Με μία μικρή τομή ( >10cm) στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία, τοποθετούνται 2 διαυχενικές βίδες σε στρατηγικούς σπονδύλους οι οποίες συνδέονται με έναν ειδικό μηχανισμό που διατείνεται διεγχειρητικά  από τον χειρουργό αλλά και μετεγχειρητικά αφού το παιδί εφαρμόσει κάποιες ειδικές ασκήσεις υπερεκτάσεως της σπονδυλικής στήλης. Η μέθοδος είναι απλή, η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι 2 ημέρες, η σπονδυλική στήλη παραμένει εύκαμπτη και το αποτέλεσμα είναι η μείωση της παραμόρφωσης σε ποσοστό πάνω από 50%.

Ακτινογραφία ασθενούς πριν και μετά της εφαρμογή της μεθόδου ApiFix. Η διόρθωση ήταν μεγαλύτερη του 50%.

Το ApiFix δεν εφαρμόζεται σε όλες τις σκολιώσεις. Η ένδειξη εφαρμογής της μεθόδου είναι κυρίως δεξιά θωρακική σκολίωση και λιγότερο θωρακο-οσφυική, από 30 έως 50 μοίρες και σε παιδιά από 10 έως 16 ετών.

Στην κλινική μας, η οποία είναι η μεγαλύτερη κλινική σκολίωσης στην Ελλάδα και η μοναδική επίσημα αναγνωρισμένη,  η μέθοδος έχει εφαρμοσθεί σε 27 παιδιά, που είναι από τις μεγαλύτερες σειρές παγκοσμίως. Δεν υπήρξε καμία επιπλοκή και όλα τα παιδιά έφυγαν την 2η ημέρα. Ένα παιδί έφυγε την 3η μετεγχειρητική ημέρα. Κανένα από τα παιδιά ή τους γονείς δεν μετάνιωσαν για την επιλογή τους. Η μετεγχειρητική τους παρακολούθηση (2 έως 24 μήνες) είναι ομαλή χωρίς προβλήματα.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου ApiFix είναι πολύ ικανοποιητικά αρκεί να τηρούνται οι σωστές ενδείξεις και η επέμβαση να γίνεται από έμπειρο χειρουργό που να ειδικεύεται στη σκολίωση. Το ApiFix έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε μεταξύ της συντηρητικής θεραπείας της σκολίωσης και του χειρουργείου.

Ακτινογραφία ασθενούς πριν και μετά την εφαρμογή της μεθόδου ApiFix.